2009-08-27

Koninklijke Gilde van Vlaamse Antiquairs

Een beroepsvereniging met een lange traditie. De Koninklijke Gilde van Vlaamse Antiquairs groepeert eminente kunst- en antiekhandelaars voornamelijk uit het Vlaamse landsgedeelte. De Koninklijke Gilde werd opgericht in 1922 en is één van de twee beroepsverenigingen in België die wettelijk erkend zijn (door de Raad van State). Haar doelstelling bestaat erin om het beroep van antiquair te beschermen en wettelijk te omkaderen.
De vereniging is er ook voor de kunst- en antiekliefhebber. Ze stelt alles in het werk om de particulier te begeleiden en te beveiligen. Ze waakt dan ook streng over de kwaliteit en de authenticiteit van de koopwaar die door haar leden aan het publiek wordt aangeboden. Slechts na een zeer strenge selectieprocedure kan een antiquair of kunsthandelaar tot de Koninklijke Gilde toegelaten worden.
Vakkennis en scholing van de leden worden zorgvuldig onderzocht en de kunstvoorwerpen en antieke voorwerpen die aangeboden worden, moeten van een hoog niveau en een vlekkeloze kwaliteit zijn. De Koninklijke Gilde timmert ook aan de weg om de kennis inzake antiek te verspreiden: ze verzorgt publicaties, geeft catalogen uit, verzorgt thematentoonstellingen en dies meer.
Ze bekommert zich om bijscholing en verdere opleiding van haar leden. Wanneer de middelen het toelaten, treedt de Koninklijke Gilde ook naar buiten als mecenas en sponsort ze culturele en restauratieprojecten.

Website : http://www.antiekgilde.be/over.html