2009-12-02

wijland - Koksijde

wijland is een prettige halte op uw wandeling in de duinen van Koksijde, en een boeiende kennismaking op verschillende vlakken.
wijland heeft een artistiek avontuur van 10 jaar achter de rug. Van uit het niets werd het lustrum gevierd. Vanuit dit lustrum wordt een eerste decennium afgerond.
wijland is het verhaal van een site in de Koksijdse duinen. Die site is een artistieke aantrekkingspool geworden onder impuls van Werner Ryckeboer.Met een nooit aflatend enthousiasme heeft hij al die jaren verantwoorde en artistiek volwaardige tentoonstellingen opgezet met wisselende formules. De samen exposerende kunstenaars waren telkens elkanders echo of tegenspeler, hun materialen gaven elkander antwoord of contrasteerden zonder elkander uit te sluiten. Honderd beeldende kunstenaars passeerden er over een cat-walk van wit: schilders, beeldhouwers, keramisten, glaskunstenaars.Monochrome schilderijen kwamen tegenover dynamische beelden te staan, kleurrijke doeken tegenover statische constructies. Het ascetische interieur gaf de schilderijen telkens weer de nodige aura. De strak gemodelleerde tuin gaf de beelden het ruimtelijke accent dat ze verdienden.
De wijland site heeft in die 10 jaar tal van transformaties ondergaan. Van woonhuis is het een kunsthuis en van kunsthuis een volwaardige galerie geworden met behoud van huis- en woonsfeer.Tuinarchitectuur, gereduceerd tot haar natuurlijke essentie, werd gaandeweg een ontmoetingsplaats voor kunstminnende en filosoferende stiltemensen. Ja, dit is wijland. Een kunstforum en een ontmoetingsruimte.
Bij dit alles blijft Werner Ryckeboer binnenhuisarchitect en lichtkunstenaar. Op talrijke plaatsen heeft hij met verfijnde smaak tal van projecten gerealiseerd, voornamelijk interieurs en winkelinrichtingen die kunnen concurreren met de actuele artistieke trends in Vlaanderen en ver daarbuiten.
En hoewel, na 10 jaar, het huisgedicht Wit is het iksein van zwaan niet van de tuinmuur en uit het geestesgoed van galerie wijland verdwijnt, werd, naar aanleiding van het decennium, een nieuwe poëtische tekst gecreëerd. Opnieuw staat het woord ‘wit’ centraal en ook het woord ‘wijland’ wordt bewaard. ‘wijland’ wijst op de gastvrijheid van de bewoners, deze site staat open voor ‘ons’. Het doet bovendien denken aan de weilanden van Veurne-Ambacht, Werners geboorteland. Dit geboorteland is uiteraard een ‘zijland’ want het laat zich situeren aan de geografische rand van België. ‘Bloemen’ en ‘zwijgen’ en ‘wit’ zijn woorden die stilte oproepen. Die stilte is noodzakelijk om in deze luidruchtige wereld te kunnen genieten van de schoonheid van deze plaats en van al de schoonheid op deze plaats.

Website : http://www.wijland.be/index.html