2009-05-12

Cynthia Jacobs

…Door de eeuwen heen vormen ringen de archetypische symbolen voor een bijzondere verbondenheid. In elke ring staat al dan niet zicht- of tastbaar een heel eigen geschiedenis gegraveerd. Maar ook doorheen de geschiedenis draagt het begrip of het concept ring heel wat gelaagde betekenissen en een merkwaardig scala aan erg uiteenlopende connotaties mee. Ringen zijn meer dan pronkerige sieraden, bezitten een veel diepere betekenis en stralen een vaak uitzonderlijke en zelfs enigszins enigmatische waarde uit die veel verder gaat dan de nuchtere zakelijke geest kan verklaren of vatten. Zij evoceren de heel unieke band die de drager heeft met een gelijkgestemde ziel, een verwante geest, een geliefde plek, een favoriet object.
Precies deze relatiejuwelen fascineren ontwerpster Cynthia Jacobs op een heel nadrukkelijke wijze. Haar uitgesproken voorkeur voor verbondsjuwelen dwingen haar tot een intens innerlijk onderzoek, een behoedzame exploratie van karakter, persoonlijkheid en emotieve impulsen.
De onderlinge zintuiglijke draden die mensen en dingen met elkaar verbinden blootleggen, de onzichtbare drijfveren zichtbaar maken, de ontastbare gevoelens tastbaar maken, dat is het onvermijdelijke en meteen ook gewenste doel van haar artistieke tocht. In de zingevende manipulatie van edele metalen biedt de telkens vernieuwde definiëring van de absolute essentie en de telkens terugkerende confrontatie met weelde van uitgepuurde eenvoud voor Cynthia Jacobs de ultieme bekroning.Heel kenmerkend voor het oeuvre van Cynthia Jacobs is bovendien de opvallende verbondenheid die ook onderling tussen de verschillende juwelen bestaat of ontstaat. Hoewel elk relatiejuweel een heel eigen verhaal in zich draagt, vormen zij slechts een onderdeel van een veel groter en nooit eindigend verhaal van haast kosmische verbondenheid. Elk juweel streeft een eenheid na in de veelheid, maar vormt ondertussen ook een bondgenoot of gezant van een grotere universele eenheid.
Waar begint en eindigt het verhaal? De vraag hoeft niet gesteld. Het verhaal volgt eigen wetten. De wereld die Cynthia Jacobs in haar juwelen verkent is van een andere orde, hoeft geen einde of begint, heeft geen nood aan rationele parameters om betekenis te krijgen. Dit verhaal bezit een eigen vocabularium, laat zich hoogstens leiden door de sensualiteit van de vorm, en valt evenzeer met de ogen te lezen als met de ziel.
Peter Roose .

Website : http://www.cynthiajacobs.be/index.dispatched.htm

FIC123.BE een website met info en cultuur.