2009-05-08

Weyers & Borms

Het Belgische design-kunstenaarsduo Weyers & Borms werkt twintig jaar samen aan een omvangrijk oeuvre dat laveert tussen design, kunst en ambacht, camp en explosieven.
Met hun doorgedreven zin voor humor en detail onderscheiden zij zich van de zuiver rationele kunstenaars / ontwerpers en banen zich hoofdzakelijk intuïtief en gedreven door hun instincten een weg door het kunstlandschap. Door hun atypische aanpak van elk ontwerp / voorwerp (alle conventies overboord behalve de ernst waarmee een object wordt verwezenlijkt) nemen zij een uitzonderlijke plaats in binnen het hedendaagse design/kunstgebeuren...
De flexibiliteit van hun ateliers en productieruimtes stelt hen vrij te werken aan een eigenzinnig universum. Weyers & Borms zetten hun typisch surrealistisch stempel op schilderijen en foto’s, installaties, lichtobjecten, tapijten, tafels en stoelen, kasten en parfumverstuivers, bestek en speelgoed.
Zij weigeren een standplaats in te nemen in het afgebakende veld waar beeldende kunstenaars zich afgescheiden hebben van de toegepaste kunst. Beschouwen deze opdeling als storend en té simpel. Weyers & Borms ervaren dat de individuele vrijheid van de kunstenaar wordt aangetast door het rigide hokjesdenken waaraan meerdere theoretici / practici zich schuldig maken. Zonder te vervallen in muffe nostalgie breken zij een lans voor het alles overschrijdende creatieve proces dat de kunstenaar eerst leidt naar een installatie, daags nadien een stoel laat ontwerpen en vervolgens alles doet achter laten om poolijs te gaan eten.

Website : http://www.weyersborms.com/index.php?id=2

FIC123.BE een website met info en cultuur.