2009-07-27

KIK

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium werd in 1948 opgericht en is één van de 10 wetenschappelijke instellingen onder de bevoegdheid van de Federale Minister voor Wetenschapsbeleid. Het staat in voor de inventarisatie, wetenschappelijke studie, conservatie en valorisatie van het artistieke en culturele patrimonium van het land, en heeft een opdracht van zowel onderzoek als dienstverlening. Het vormt een uniek instrument voor de ontsluiting van het roerende en onroerende patrimonium van ons land.
Drie departementen verenigen kunsthistorici, fotografen, chemici, fysici en conservatoren-restaurateurs. Door de confrontatie van hun bevindingen kunnen relevante gegevens worden samengebracht en werken vanuit verschillende invalshoeken worden bestudeerd: hun samenstelling, evolutie, de veroudering van de gebruikte materialen en de middelen om dit tegen te gaan. Elke restauratiebehandeling is gebaseerd op een dergelijke diepgaande voorstudie.
Onze specialisten verstrekken advies aan onderzoekers, eigenaars van openbare collecties en privé-verzamelaars. Het Instituut stelt ook een indrukwekkende fototheek ter beschikking van het publiek, die momenteel uit iets meer dan één miljoen foto's bestaat. De bibliotheek gespecialiseerd in kunstgeschiedenis, krijgt jaarlijks een aanzienlijk aantal bezoekers over de vloer. De publicaties, de fotografische inventaris, de door het Instituut georganiseerde lessen, congressen en seminaries demonstreren de rol die het KIK speelt bij de valorisatie van het patrimonium en de verspreiding van werkinstrumenten voor onderzoekers en voor het grote publiek.
Het Instituut huisvest in één enkel gebouw laboratoria, ateliers voor conservatie-restauratie, fotografische studio's, een fototheek en bibliotheek. Zijn gebouw, waarvan bepaalde delen beschermd zijn, is het eerste ter wereld speciaal ontworpen om er de verschillende disciplines die met de conservatie van kunst te maken hebben in onder te brengen en zo het interdisciplinair onderzoek van kunstwerken mogelijk te maken.
Bent u eigenaar van een openbare verzameling, privé-verzamelaar of onderzoeker, en bent u in het bezit van een werk dat een bijzondere waarde heeft voor het patrimonium, dan kunt u beroep doen op onze specialisten voor advies, onderzoek van het werk, een conservatie- of restauratiebehandeling of om het werk te laten fotograferen.

Website : http://www.kikirpa.be/NL/1/1/Home.htm