2009-07-21

Monumenten & Landschappen van het Brussels Hoofstedelijk Gewest

In Belgiƫ is de bescherming van het onroerend erfgoed (monumenten, landschappen en archeologie) en gewestelijke bevoegdheid. De wettelijke bepalingen inzake het behoud van het onroerende erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn opgenomen in het Brussels Wetboek voor Ruimtelijke Ordening (BWRO), dat van kracht werd op 5 juni 2004, en in diverse toepassingsbesluiten.
De belangrijkste opdrachten van de Directie Monumenten en Landschappenvan het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn:
Het onroerend erfgoed identificeren en bestuderen door het opstellen en regelmatig updaten van inventarissen en atlassen.
Het onroerend erfgoed wettelijk beschermen door middel van besluiten tot inschrijving op de bewaarlijst en tot bescherming van goederen.
Het erfgoed restaureren en beheren door de opvolging van de werkzaamheden, vanaf de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning tot het einde van de werkzaamheden en de toekenning van eventuele subsidies.
Archeologische opgravingen uitvoeren en de bewaring en herwaardering verzekeren van het archeologisch erfgoed dat wordt ontdekt.
Deelnemen aan Europese en internationale projecten ter bevordering van de samenwerking en de uitwisseling van goede praktijken.

Website : http://www.monument.irisnet.be/nl/index.htm