2009-07-24

Vlaamse Museumvereniging

DE VMV ALS VERTEGENWOORDIGER (REPRESENTEREN)
De VMV behartigt de belangen van haar leden (individuen en instellingen) bij de verschillende overheden. Aan het ruime debat rond cultureel erfgoed neemt de VMV telkens deel wanneer zij daarom gevraagd wordt. Indien zij ervaart dat de belangen van haar leden onvoldoende aan bod komen of niet gehoord worden, zal de VMV optreden.
De VMV zal als enige belangenbehartiger in Vlaanderen de musea en haar leden vertegenwoordigen, zowel binnen de Belgische als binnen de internationale context. Zij is de officiële vertegenwoordiger bij ICOM en bij NEMO.
De VMV stimuleert haar leden om te participeren aan internationale projecten en samen te werken met dergelijke partners om zo de Vlaamse museumexpertise te promoten en uit te wisselen.
De VMV streeft naar een uitbreiding van haar ledenbestand om een volwaardig vertegenwoordiger van het museumveld te zijn.
De VMV erkent het belang van netwerkfuncties en organiseert de deelname van haar leden hieraan.
DE VMV ALS ACTOR (MOBILISEREN)
De VMV sensibiliseert en mobiliseert haar leden rond een concrete actie, nl. de Museumavonden, en betrekt hierbij het publiek. Daarnaast kan de VMV acties ondernemen vanuit een analyse van de eigen behoeften of zij kan deelnemen aan overkoepelende initiatieven van o.a. de overheid.
Als vereniging zal de VMV bijzondere aandacht besteden aan de bij haar aangesloten leden. Dit zal zij doen door geschikte communicatiekanalen te ontwerpen en door specifieke ontmoetingsmomenten te organiseren.
Zij wil een ontmoetingsplaats en gespreksplatform zijn. Als belangenbehartiger zal de VMV waken over het naleven van de deontologische code van het museale beroep.
DE VMV ALS DENKTANK (DETECTEREN EN REFLECTEREN)
De VMV detecteert de aanwezige deskundigheid in het veld en wil deze laten delen door zo veel mogelijk geïnteresseerden. De VMV ondersteunt het bewaren en het uitwisselen van expertise via ondermeer collegagroepen.
De VMV zal op basis van de aanwezige expertise en ervaring die zij detecteert bij haar leden nieuwe inzichten met betrekking tot het culturele erfgoeddomein verzamelen en doorgeven naar het ruimere museum- en erfgoedveld.
De VMV treedt op als forum, als platform voor de discussie rond het museumbeleid in de ruimste zin. De VMV zet aan tot studie, reflectie en debat over de maatschappelijke rol en de betekenis van de musea. De plaats van de musea in de samenleving moet behouden blijven en versterkt worden .

Website : http://www.museumvereniging.be/intro.php